Výbuch ve Vrběticích: Václav Moravec zásadně ohrozil vyšetřování, vyzradil tajné informace

18. 04. 2021 2:00:51
Moderátor ČT V. Moravec vyzradil v přímém přenosu 7. 12. 2014 a 8. 2. 2015 utajované informace ohledně skladů ve Vrběticích, čímž upozornil mimo jiné i ruské tajné služby na zájem BIS o tyto sklady a aktivitu kolem nich.

Moderátor Moravec si dokonce stěžoval 10. dubna 2015 v pořadu Všechnopárty na ČT1 (ve 13. minutě), že je kvůli vyzrazení těchto informací vyšetřován policií. Audiovizuální záznam tohoto dílu si lze přehrát ZDE.

Na Moravcův možný závažný trestný čin jsem jakožto novinář upozornil na serveru Skutečnosti, na blogu a v roce 2016 jsem jej stručně zmínil rovněž v online deníku Svobodné fórum (nyní Forum 24) - ZDE.

Jeho možné selhání řešila v roce 2016 také Rada ČT. Existuje totiž logicky důvodné podezření, že Moravec (potažmo Česká televize) porušil v inkriminovaném rozhovoru Kodex ČT v části, ve které se uvádí, že Česká televize musí „dostát povinnosti stát vždy na straně (...) základních lidských práv a svobod (...)“. Podle Listiny základních práv a svobod totiž „svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví (...)“. Pan moderátor Moravec však, jak vyplývá z jeho vyjádření i z vyjádření ministra obrany ČR Martina Stropnického, úmyslně porušil příslušný zákon, Zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti (ve znění pozdějších předpisů), čímž porušil povinnost stát na straně základních lidských práv a svobod vyplývající z Kodexu ČT.

Problém však byl přiřazen k řešení radnímu Zdeňku Šarapatkovi, kterému vyzrazení utajovaných informací (nebo Moravcova zásadní lež) nevadilo a odvolával se pouze na odložení vyšetřování státními návladními. Jestliže totiž orgány činné v trestním řízení nemají (resp. tehdy neměly) v tomto případě dostatek důkazů pro trestný čin, pak je podle radního Šarapatky od ČT adekvátní vyzrazovat utajované informace. Jen si možná neuvědomuje (nebo spíše nechce vzít na vědomí), že tím byla kromě české veřejnosti informována i ruská vláda a ruské tajné služby, což možná nebylo v zájmu české veřejnosti a rozhodně by v tomto ohledu neměla zájem české veřejnosti posuzovat zrovna ČT na úkor BIS a dalších českých tajných služeb. Rada ČT se tehdy s pozitivním pohledem radního Šarapatky na možnost rozsáhlého (téměř libovolného) zveřejňování utajovaných informací Českou televizí ztotožnila.

Moderátor Moravec zveřejnil ve dnech 7. 12. 2014 a 8. 2. 2015 veřejnosti utajovanou informaci ze zprávy BIS v režimu vyhrazené (a další informace ze stejné zprávy možná neoprávněně zveřejnil ministr Stropnický), přičemž navíc neměl ani nemá oprávnění k přístupu k této informaci ani k jakékoli jiné části zmiňované zprávy (a jak vyplývá z jeho slov, možná dokonce získal přístup k celé této zprávě a také možná získal neoprávněně přístup i k mnoha dalším zprávám civilní či vojenské kontrarozvědky nebo rozvědky), jak mi tehdy jakožto novináři nepřímo, ale zcela jasně potvrdil tehdejší tiskový mluvčí BIS Jan Šubert, který pozorně prohlédl inkriminovanou výroční zprávu BIS i různé další otevřené výstupy z daného období. Nikde ve veřejné části zpráv a výstupů BIS však nenašel jedinou zmínku o informacích, které zveřejnil Moravec. Dále už existuje jen varianta, že Moravec lhal a informace (údajně utajované) si vymyslel.

Podívejme se na případ podrobněji. V pořadu „Otázky Václava Moravce“ na televizních stanicích ČT1 a ČT24 oznámil dne 8. února 2015 ministr obrany ČR Martin Stropnický, že moderátor pořadu Václav Moravec zveřejnil ve stejném pořadu dne 7. prosince 2014 veřejnosti utajovanou informaci (v režimu vyhrazené) Bezpečnostní informační služby, přičemž navíc sám neměl ani nemá oprávnění k přístupu k ní.

Moravec uvedl v první hodině tohoto pořadu dne 7. 12. 2014 na přelomu 28. a 29. minuty následující:
„Podíváte-li se na to, že tady opakovaně tajná služba upozorňovala, že muniční sklady a konkrétně i tento muniční sklad (pozn.: jeden z muničních skladů ve Vrběticích) může být problémem, podle informací „Otázek“ BIS opakovaně (...)“

V první hodině pořadu „Otázky Václava Moravce“ ze dne 8. 2. 2015 uvedli moderátor pořadu Václav Moravec a ministr obrany ČR Martin Stropnický v návaznosti na výše zmíněnou větu ze 7. 12. 2014 následující:
Václav Moravec ve 38. minutě:
„(...) tajné služby na to upozorňovaly, na problematiku těch pronajímaných skladů (...)“

Václav Moravec ve 39. minutě:
„(...) ty audity (pozn.: zadané ministrem obrany ČR Martinem Stropnickým) Vám (pozn.: ministrovi obrany ČR) neukázaly něco, o čemž tajné služby referovaly (...)“
Martin Stropnický ve 41. minutě:
„(...) ta zpráva, o které mluvíte, ta je z roku 2008. Mě překvapuje, že ani jednou teda při odkazu na tuto zprávu nebylo řečeno, že byla určena ministru vnitra a Báňskému úřadu.“
Martin Stropnický ve 42. minutě:
„(...) ta zpráva BIS, ta upozorňuje v několika málo řádcích na to, že není úplně ten areál zabezpečený v nočních hodinách, že tam nelze vyloučit (...)“
Martin Stropnický a Václav Moravec ve 43. minutě:
Martin Stropnický: „Mimochodem, je zajímavé, že jste se k té zprávě dostal, protože je vyhrazená (...)“
Václav Moravec: „Dostanu se k mnoha zprávám, které politici nechávali i v těch uplynulých letech, pane ministře, pod kobercem.“
Martin Stropnický: „Jo. A Vy máte „véčko“?“
Václav Moravec: „Nemám „véčko“, ale dostanu se k těm zprávám.“

Audiovizuální záznam těchto dílů pořadu lze přehrát také v internetovém archivu televizní stanice ČT24.
První hodinu dílu ze 7. 12. 2014 ZDE
a první hodinu dílu z 8. 2. 2015 ZDE.

Detaily k tomu, co všechno svým postupem Moravec možná způsobil, jsem tehdy uvedl ZDE.

Doufejme, že ruská vláda a tajné služby následně neměly dostatek času a prostoru na to, aby se po Moravcových slovech na případ prioritně zaměřily a zametly co nejvíce případných důkazů.

Autor: Jakub Černý | neděle 18.4.2021 2:00 | karma článku: 45.27 | přečteno: 26434x

Další články blogera

Jakub Černý

Pokud Babiš prohraje volby, policie se začne zajímat o jeho finty se společností Imoba

Jako bývalý (a dosud externí, sporadický) novinář (Forum 24, Reflex, ČRo Plus, .týždeň, Skutečnosti) jsem zjistil, že kriminalisté zřejmě budou v případě Babišovy prohry okamžitě prověřovat jeho zjevné další podvody.

8.10.2021 v 13:54 | Karma článku: 19.11 | Přečteno: 1029 | Diskuse

Jakub Černý

Šéf ČT24 Mrzena: Za mlčení o některých Babišových kauzách nesou odpovědnost podřízení

ČT dlouhodobě odmítala zveřejnit mj. informaci, že se Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zajímá o premiéra Babiše v případu Profrost. Obdržel jsem od ČT odpověď se snahou o vysvětlení.

5.10.2021 v 19:24 | Karma článku: 16.64 | Přečteno: 877 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 17.85 | Přečteno: 207 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 476 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 385 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 248 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 669 | Diskuse
Počet článků 90 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1331

Jsem jeden kluk - Slovan.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...