Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babišova kauza Profrost: důkazy o zjevně se blížícím Babišově trestním stíhání jsou tady!

Zveřejňuji klíčová sdělení mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) k Babišovu možnému podvodu v kauze Profrost, která zveřejnit lze.

Jestli čekáte na tato klíčová sdělení a důvody trestního řízení vedeného už přes rok proti našemu současnému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) znáte, přeskočte klidně tento odstavec, kde shrnuji, v čem spočívá Babišův pravděpodobný podvod. Z veřejně dostupných materiálů (prohlášení Babiše o jeho příjmech, účetní závěrka společnosti Rapaces Group, dokumenty společnosti Profrost) vyplývá, že Babiš ilegálně vyvedl stovky milionů korun ze své společnosti Profrost, když v roce 2010 prodal své vlastní společnosti Agrofert holding výrazně předražené anonymní akcie Profrostu (za které se schovával). Tím se totiž dopustil ohrožení všech věřitelů Agrofertu (např. zaměstnanců, dodavatelů atd.). Svůj příjem z těchto prodaných akcií navíc nemusel danit. Takže byl-li ilegálně nafouknutý celý příjem, byla ilegálně nafouknutá i tato daňová „úleva“. Ošidil tak hrubým odhadem o sto milionů korun český stát, nebo spíše ty živnostníky či pracovníky, kteří za něj museli díru ve státním rozpočtu na daních a odvodech doplácet. Poprvé jsem na tato svá zjištění upozornil 14. a 15. března 2017 na serveru Forum 24. Navíc mi však neseděly ani Babišovy počty, jak jsem rovněž informoval. Právník Aleš Rozehnal následně na serveru HlídacíPes.org informoval, že Babiš podle všeho nakonec svému Agrofertu fyzicky předal ještě mnohem menší podíl, než závazně dohodl. Akcie totiž naředil, tak jako lihové mafie podvodně ředí destiláty.

Teď už pojďme na to: 7. listopadu 2017 mě (jakožto tehdejšího editora ekonomické rubriky na serveru Forum 24) informoval mluvčí republikové kriminální centrály, že pražská krajská kriminální policie postoupila (samozřejmě kvůli závažnosti případu) Babišovo prověřování právě elitním detektivům z kriminální ústředny NCOZ (viz přiložený printscreen č. 1).

V následujících měsících jsem byl opakovaně informován, že se NCOZ Babišovým možným rozsáhlým podvodem nadále zabývá. Naposledy jsem takovou informaci získal 15. srpna 2018 pro Český rozhlas Plus a zveřejnit mohu stejnou informaci z 11. července 2018 (viz přiložený printscreen č. 2).

Avšak 10. září 2018 jsem získal informaci o zlomu v případu, který nasvědčuje, že se zřejmě (zjevně) chystá trestní stíhání premiéra Babiše. Podávání informací v případu si totiž náhle (někdy mezi 15. srpnem a 10. zářím) vyhradila prokuratura (viz přiložený printscreen č. 3).

Dále už mám pro veřejnost k dispozici zatím pouze informaci, že trestní řízení běží a dohlíží na něj státní návladní Vendula Skrášková. Jak už jsem však uvedl dříve, před případnou vazbou uvalenou na premiéra Babiše nebo jeho případným trestním stíháním na svobodě (třeba jen s omezením pohybu a povinností hlásit se pravidelně soudu) by ho nejprve musela sněmovna ke stíhání na žádost orgánů činných v tomto trestním řízení vydat. Zatím byl totiž vydán spravedlnosti jen v případu Čapí hnízdo, který je přitom z hlediska rozsahu možných škod způsobených Babišem méně závažný (šlo v něm „jen“ o 50 milionů korun).

Babiš je policií prověřován už přes rok, z toho deset měsíců republikovou kriminální centrálou, která se na poli hospodářské kriminality zabývá jen nejzávažnějšími případy. Přesto jsem o tomto trestním řízení informoval pouze já na serveru Forum 24, v tištěném týdeníku Reflex a na blogu iDNES.cz, dále spolupracovník Forum 24 a Reflexu Jiří Sezemský, server Info.cz a otevřená internetová encyklopedie Wikipedie (pod heslem „Andrej Babiš“). Zájem o zveřejnění projevili rovněž v Českém rozhlase Plus.

Česká televize v únoru 2018 také získala pro své potřeby informaci o nadále probíhajícím Babišově prověřování ze strany kriminální centrály NCOZ (v souvislosti s Babišovým tlakem na šéfa policejní inspekce GIBS). Pravidla ve zpravodajství České televize však prý neumožňují, aby ČT informovala veřejnost o čemkoli, co se již objevilo v jiných médiích. To je tedy důvod, proč od počátku trestního řízení informovala o případu Čapího hnízda, zatímco o případu Profrost zatím neinformovala. Pokud by však v budoucnu v kauze došlo k zásadnímu posunu (např. uvalení vazby na premiéra, mimořádná schůze sněmovny apod.) a ČT by se o tom dozvěděla jako první, lidé z tamního zpravodajství vyslovili ochotu informaci zveřejnit.

Naproti tomu ČTK informace od jiných médií v nevyhnutelných případech přebírá (např. od serveru Echo24.cz převzala informaci o zahájení údajného trestního řízení kvůli Babišově problému s korunovými podnikovými dluhopisy), informace Reflexu o trestním řízení v kauze Profrost se však rozhodla nepřevzít. Generální ředitel ČTK navíc upozorňuje, že ČTK nezískala k případu navzdory svým opakovaným pokusům vyjádření tiskového mluvčího kriminální centrály NCOZ. ČTK přitom vzhledem ke svému poslání (v podstatě přebírat ověřené informace) aktuálně opravdu nemá jiné možnosti než citovat Reflex nebo se snažit získat stanovisko státní návladní Skráškové (nebo v minulosti získat stanovisko právě od mluvčího NCOZ).

Generální ředitel ČTK dále také obhajuje, proč se ČTK již ve fázi prověřování mnohokrát věnovala kauze Čapí hnízdo, zatímco Profrostu se vůbec nevěnuje. Upozorňuje, že Čapí hnízdo vedlo (na rozdíl od Profrostu) k mimořádné schůzi sněmovny v březnu 2016 a mělo vliv na odvolání ministra financí Babiše z funkce v květnu 2017. Otázkou však je, jestli kauza Profrost nemá až tak velký vliv ve srovnání s Čapím hnízdem právě proto, že o jejím prověřování velká většina médií včetně ČTK vůbec neinformuje. Odpovězte si na to každý sám.

Žádná další média o Babišově trestním řízení dosud neinformovala.

Autor: Jakub Černý | čtvrtek 4.10.2018 4:00 | karma článku: 39,32 | přečteno: 4423x
  • Další články autora

Jakub Černý

Pokud Babiš prohraje volby, policie se začne zajímat o jeho finty se společností Imoba

Jako bývalý (a dosud externí, sporadický) novinář (Forum 24, Reflex, ČRo Plus, .týždeň, Skutečnosti) jsem zjistil, že kriminalisté zřejmě budou v případě Babišovy prohry okamžitě prověřovat jeho zjevné další podvody.

8.10.2021 v 13:54 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Ekonomika

Jakub Černý

Šéf ČT24 Mrzena: Za mlčení o některých Babišových kauzách nesou odpovědnost podřízení

ČT dlouhodobě odmítala zveřejnit mj. informaci, že se Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zajímá o premiéra Babiše v případu Profrost. Obdržel jsem od ČT odpověď se snahou o vysvětlení.

5.10.2021 v 19:24 | Karma: 16,64 | Přečteno: 879x | Diskuse| Ekonomika

Jakub Černý

Výbuch ve Vrběticích: Václav Moravec zásadně ohrozil vyšetřování, vyzradil tajné informace

Moderátor ČT V. Moravec vyzradil v přímém přenosu 7. 12. 2014 a 8. 2. 2015 utajované informace ohledně skladů ve Vrběticích, čímž upozornil mimo jiné i ruské tajné služby na zájem BIS o tyto sklady a aktivitu kolem nich.

18.4.2021 v 2:00 | Karma: 45,28 | Přečteno: 26434x | Politika

Jakub Černý

Urgentní: Pomozme vědcům zdarma z obýváku s vývojem léků či vakcín: COVID-19, malárie...

Nechte zdarma svůj počítač pomáhat najít vhodné léky či vakcínu na „čínskou chřipku“ COVID-19, malárii, rakovinu, AIDS, Alzheimerovu chorobu i na další zlo útočící v podobě virů či genových mutací na vaše rodiny nebo kamarády.

30.12.2020 v 23:10 | Karma: 8,52 | Přečteno: 431x | Diskuse| Věda

Jakub Černý

Pět Babišových a vládních problémů aneb O čem ČT odmítla a ještě má šanci informovat

Přináším pět svých dosud nikde nezveřejněných námětů, které jsem zpracoval během své (bezplatné) stáže ve zpravodajství ČT. Zjevně přichází poslední šance pro ČT obdobné Babišovy či vládní kriminální případy a problémy rozšířit.

29.12.2020 v 23:10 | Karma: 20,27 | Přečteno: 1447x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1331x
Jsem jeden kluk - Slovan.